Приключи гласуването на парламентарните избори във Финландия. При 52,8 процента преброени

...
Приключи гласуването на парламентарните избори във Финландия. При 52,8 процента преброени
Коментари Харесай

Край на изборите във Финландия - дясната опозиция води пред партията на премиерката Сана Марин

Приключи гласуването на парламентарните избори във Финландия. При 52,8 % преброени гласове дясната опозиционна Национална съдружна партия на Петери Орпо води с 20,5 процента, съобщи финландската медия.

На второ място се класира Финландската социалдемократическа партия на премиерката Сана Марин с 20,3 процента.

На трето място е националистическата, евроскептична и антимигрантска партия " Финландците " на Рика Пура с 18,9 процента.

Финалните резултати от вота ще бъдат оповестени на 5 април.

В изборите взеха присъединяване 2424 претенденти от 22 регистрирани партии, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. Избирателите имаха право да гласоподават и авансово в интервала 22-28 март и тогава гласа си дадоха 39,8 % от тях, което разреши и толкоз бързо да бъдат оповестени първи данни от преброяването на бюлетините.

Предишните избори в страната бяха през 2019 година След това бе образувано петпартийно държавно управление, отпред със социалдемократите, спечелили тогава най-вече гласове.

Сана Марин, която е на 37 години, е считана от симпатизантите си за модел за подражателство за погресивен млад и нов водач, само че вкъщи тя бе подложена на рецензии поради кавги, свързани с участия в партита и поради нарастването на държавните разноски.

Ако преднината на партията на Орпо се резервира, то по конституция той ще би трябвало да сформира държавно управление и " ерата " на Марин ще завърши, отбелязва Ройтерс.

Националната съдружна партия водеше допитванията в продължение на две години, само че нейната преднина се стопи напоследък. Тя дава обещание понижаване на държавните разноски за прекъсване на увеличението на държавния дълг, който доближи над 70 % от Брутният вътрешен продукт, откогато Марин пое властта през 2019 година

Орпо упреква Марин, че е подкопала устойчивостта на финландската стопанска система в миг, в който страната е наранена тежко от европейската енергийна рецесия, подбудена от войната на Русия в Украйна.

По времето на Марин обаче Финландия се отхвърли от неутралитета си и подаде молба за участие в НАТО и се чака идната седмица да бъде публично оповестено, че страната става част от алианса.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР